Veckan innan lovet

Nu är det äntligen SPORTLOV och oj vad eleverna har längtat! Eleverna är lediga hela vecka 9 (25/2 – 4/3). Vi börjar igen på måndag den 5/3 kl. 8.10. Fritids är öppet som vanligt för inskrivna elever.

Den här veckan har eleverna fått presentera sitt arbete om Vasatiden. Några har valt att göra en presentation på Keynote/Imovie, en del har gjort en film, tre grabbar valde att skriva frågor till Kahoot som resten av klassen fick besvara och ett par elever valde att visa upp teater. Det var mycket spännande! Eleverna har önskat att få göra om sina presentationer efter sportlovet och det får de självklart göra!
Efter sportlovet tar vi en kort paus från temat Sverige som krigsmakt – Östersjöriket för att arbeta med politik i samhällskunskap. Eleverna kommer bland annat att få läsa om Sveriges fyra grundlagar, vad riksdagen och regering gör, hur man röstar (med tanke på valår i år) och vilken makt kungen och EU har.

I svenska har vi läst kapitel två ur Balladen om en bruten näsa samt diskuterat frågor kring mobbning och läxor. Vi har även skrivit en gemensam tidningsartikel utifrån anteckningar som handlade om en pojke som vi döpte till Billy som gick vilse på en utflykt med sin förskola. Eleverna tränade då på att använda sig av kunskaperna hur man skriver en tidningsartikel med rubrik, ingress (svarar på vem, när, var och vad), detaljer, direkt och indirekt tal, bild, bildtext, verb i preteritum och journalistens namn. Efter sportlovet kommer eleverna få skriva egna tidningsartikel om en historisk händelse under Vasatiden.

I engelska har eleverna fått arbeta vidare med sitt valfria projekt och några har presenterat arbetet för klassen. Det blev tyvärr inte som förväntat och till nästa gång ska det vara mer organiserat. Vi har även hunnit se del 2 av serien Max’s Movie och diskuterat på engelska.

I torsdags efter förmiddagsrasten kom Tikki och besökte klassen och vi pratade om rättigheter och skyldigheter på nätet. Vi pratade om vad man inte får göra, att kränkningar och mobbing är brottsligt, men också vad vi har för rättigheter på nätet. Vi diskuterade också hur man skyddar sig på nätet – vad ska man tänka på när man träffar en nätkompis första gången? Vad för information ska man undvika att berätta om sig själv på nätet? Det blev en informativ träff med Tikki som lämnade eleverna med mycket eftertanke om hur man behandlar andra på nätet, vad vi har rätt att vänta oss på nätet och hur man är nätsmart!

Som ni säkert redan vet kommer Visättraskolan att göra en egen julkalender i år. Julkalendern heter Tomterocksmysteriet och varje klass får skriva ett avsnitt under vårterminen. Inspelningen av julkalendern kommer att ske under höstterminen men redan nu har vi genom audition sökt elever till någon av de fyra huvudrollerna; Freja, Lisa, Serdat och Hamdi. Intresset att gå på audition i tisdags var väldigt stor och eleverna gjorde väldigt bra ifrån sig. Juryn har valt ut några elever som utmärkt sig extra och som därför får gå vidare till en slutaudition som kommer att ske efter sportlovet.

De elever från 5A som kvalificerat sig vidare till en slutaudition för någon av fyra huvudrollerna är:
Makasharif
Mariya M

Nu införs leksaksförbud på skolan, läs mer om det här.

/ Dina & Jörgen

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s